bir fabrikada A(64 TL %12 NİŞASTA 80 KG) ve B(60 TL %18 NİŞASTA 60 KG) marka pirnçlerin üzerine nişasta oranını yazıp satış için nişasta üretimi yapacak firmaların paketleme birimine göndermektedir.

Paketleme birimi A ve B marka pirinçleri birbirine karıştırmadan eşit ağırlıkta en az sayıda torba kullanarak paketleme işlemini tamamlayıp her bir paket pirincin etiket fiyatını, alış fiyatı üzerinden %25 kar ile belirliyor.

Buna göre A marka pirinçten 36 paket alan firma aynı nişastayı elde etmek için B markasını kullansaydı kaç tl az öderdi?

A)80 B)96 C)120 D)150
Matematik kategorisinde

2 Cevap

0 oy
C mi

Kafadan çok uzun yoldan yaptım

Esit agirlikta olmasi icin 20 şer kilo paketlemeli . Bu durumda 80 kg A dan 4,  60 kg B den 3 paket çıkar.

36 paket A  9 tane 4 paket icerdiginden 9x80= 720 kg almıştır alıcı. 100 12 nisasta orani ise 720 de 86.4 nisasta cikar.  

Anlatamiycam galiba cok uzun
+1 oy

Paketleme birimi A ve B marka pirinçleri birbirine karıştırmadan eşit ağırlıkta en az sayıda torba kullanarak dediği için, 80 kg ve 60 kg olan A ve B ürünlerini ortak bölen en büyük sayıyı bulmalıyım.

 

Bu durumda A ürününden 80/20 = 4 paket 

                        B ürününden 60/20 = 3 paket yapılır.

Alış fiyatları üzerinden %25 kar yapılıyor ise,

A Marka: Toplamda 64 TL ye alıyor ise, bir paketini 64/4 = 16 TL

B Marka: Toplamda 60 TL ye alıyor ise, bir paketini 60/3 = 20 TL ye alır.

A Marka Kârlı Satışı: 16 + [16 x (25/100)] = 20 TL 

B Marka Kârlı Satışı: 20 + [20 x (25/100)] = 25 TL

Fakat bu kârlı satışlar, paketleme biriminin alırken değil, son durumda satarken kendilerinin koyduğu etiket fiyatlarıdır.

A marka pirinçten 36 paket alan firma aynı nişastayı elde etmek için B markasını kullansaydı kaç paket B markadan ihtiyaç olduğunu;

Basit bir oran orantı yapalım. A'nın nişasta yüzdesi ile A'dan aldığı paket sayısının çarpımı,

B'nin nişasta yüzdesi ile B'den alacağı paket sayısının çarpımına eşittir. Yani;

12 x 36 = 18 x B (paket sayısı)

Bu durumda aynı nişastayı elde etmek için, B'den 24 paket alması gerektiğini buluruz.

Son durumda A'dan 36 paket alan firmanın, aynı nişastayı elde etmek için B'den 24 paket alması durumunda ne kadar kâr elde ettiğini bulalım.

= (A'dan aldığı paket sayısı) x (A'nın alış fiyatı) - (B'den aldığı paket sayısı)x(B'nin alış fiyatı)

=  36 x  16   -    24  x  20

= 576 - 488

96 buluruz.

Not : Dikkat ederseniz soruda verilen %25 kar satışı değerlerini baz alarak çözseydik (A 20TL ve B 24TL) sonuç 120 çıkacaktı. Soruda kafa karışıklığına neden olup çeldirici olması sebebiyle konulmuştur diye düşünüyorum. Sonuçları cevap anahtarınız ile teyit edip, yanlış olması durumunda lütfen geri dönüş yapın.

Ödev Sor'a hoşgeldiniz
Burada sorularınız sorulabilir ve topluluğun diğer üyelerinden cevaplar alabilirsiniz.

İlk sorularınızı göndermeden önce lütfen Soru-Cevap nasıl kullanılır? okuyun.